Velmi diskutovaným tématem, které se týká především gastronomických provozů je, zda kávovar přes noc vypínat. Odpověď na tuto otázku vás možná překvapí, proto si přečtěte následující článek.
Technické důvody, proč kávovar nechávat zapnutý
Prvním hlediskem, proč kávovar nechat zapnutý přes noc je teplotní stabilita uvnitř klíčových komponentů. Časté teplotní výkyvy způsobené opakovaným ochlazováním totiž kávovaru škodí.
Poškození způsobené opakovaným chladnutím je způsobené kondenzací vlhkosti. Tento jev se nejvíce podepisuje na elektronických součástkách a vodních trubkách. Dochází totiž ke korozi materiálu a k usazování vodního kamene, který je největším nepřítelem profesionálních kávovarů. Nejlépe usazování vodního kamene předejdete, pokud svůj kávovar opatříte změkčovačem vody. Více se tomuto tématu věnuji v tomto článku.
Topný systém kávovaru vám při přerušovaném provozu rovněž nepoděkuje. Zbytečně je na něj vyvíjena nadměrná zátěž, navíc je opakované ohřívání celého systému neekonomické. Topný systém totiž musí produkovat nepoměrně více tepla na ohřátí od znovu. Princip je stejný jako při opakovaném rozjíždění v autě – také zaregistrujete nárůst spotřeby.
Z technického hlediska je tedy odpověď jasná: Ano, kávovar přes noc nechávejte zapnutý.
Nejčastější tvrzení, proč se kávovar vypíná
Mnoho majitelů kaváren přemýšlí nad spotřebou energie. Toto tvrzení jsem již vyvrátil v minulé podkapitole, opakované vypínaní společně se servisními náklady po finanční stránce určitě převáží nepřetržitý provoz.
Výhodou zapnutého kávovaru rovněž je, že nemusíte čekat na plné nahřátí kávovaru. Oceníte především teplotní stabilitu, díky které se nemusíte při ranním provozu zdržovat. Teplotní stabilita je rovněž nezbytná pro chuťově kvalitní kávu. Toto téma jsem již také popsal v článku, který je přístupný zde.
Finální rozhodnutí
Ano, kávovar můžete v rámci jednoho dne v klidu nechat přes noc zapnutý. Tvrzení, že šetříte náklady tím, že kávovar vypínáte není pravdivé. Jak už jsem psal, připlatíte si totiž za častější servis klíčových součástek, navíc uvidíte nárůst krátkodobé spotřeby kvůli opakovanému chladnutí.
Kompromisem může být takzvaný standby mód, který v době nečinnosti sníží spotřebu energie. Zároveň však udrží teplotní stabilitu komponentů, takže zajistí stabilitu přípravy kávy a životnost kávovaru.
Situace je jiná, pakliže se jedná o více dní po sobě, kdy kavárna nebude v provozu. Zde se opravdu nabízí řešení vypnutí kávovaru vzhledem k nákladům.