Termín výběrová káva (Specialty Coffee) označuje kávu, která je ohodnocena alespoň 80 body z celkových 100 bodů na stupnici Q Grader (CQI), kterou schválila Asociace pro výběrovou kávu (Specialty Coffee Association, SCA).
Výběrová káva se ve srovnání s jiným typem kávy považuje za výjimečnou. Může za to mnoho faktorů, včetně toho, že výběrová káva se pěstuje v ideální nadmořské výšce, ve vhodném ročním období, v nejlepší půdě a současně dochází ke sklizni kávových zrn ve správný čas. V každé fázi životního cyklu kávy tak dochází k přísnému procesu, jehož výsledkem je káva splňující vysoké standardy certifikace výběrovosti (tj. Speciality Grade).
Podívejte se na tabulku níže, která popisuje hodnocení výběrové kávy:
BODY | HODNOCENÍ | VÝBĚROVOST ANO/NE |
90-100 | Vynikající | Výběrová káva |
85-89,99 | Výborná | Výběrová káva |
80-84,99 | Velmi dobrá | Výběrová káva |
>80,0 | Nedostatečná kvalita pro výběrovost | Nevýběrová káva |
Shrnutí
Výběrovou kávu lze charakterizovat jako jakoukoli kávu, jejíž výsledné skóre při hodnocení kvality je větší než 80 bodů na 100bodové certifikované stupnici.
Výběrová káva se obvykle pěstuje ve vysokých nadmořských výškách s náležitou péčí a pozorností od zemědělce. Z plantáží se pak káva prodává obchodníkům nebo přímo pražírnám.
Pražírny poté vytvoří vlastní pražící profil pro každou kávu, čímž zvýrazní a podtrhnou její přirozenou chuť.
Historie
Výběrová káva existuje již dlouhou dobu, ať už v té či oné podobě. Ačkoliv máme tendenci považovat výběrovou kávu za aktuální trend, již na počátku 20. století nároční klienti Hotelu du Crillon v Paříži vyžadovali, aby se káva kupovala z vybraných mikrolotů na konkrétních plantážích, a navíc v určitých regionech Guatemaly. Pojem “výběrová káva” se poprvé objevil v 70. letech 20. století v časopise Tea and Coffee Trade Journal, jen několik let po otevření první prodejny společnosti Starbucks. Díky Starbucks a Peet’s se změnil přístup ke kávě – z moderní vymoženosti se stal každodenní zážitek. Od té doby se díky zdokonalení zemědělské technologie, techniky pražení a přípravy kávy a zvýšené poptávce po vysoce kvalitní kávě dostala výběrová káva do rukou milovníků kávy na celém světě.