V dnešním článku bych rád zaostřil na pružinové kávovary, které si podle mého názoru zaslouží trochu více
pozornosti. Jedná se o skutečně impozantní stroje, které fungují na velmi zajímavém principu a zároveň jsou
velmi spolehlivými pracanty v náročných situacích. Pojďme se tedy podívat na to, jak tento typ kávovaru
funguje a jaké mé své největší přednosti.
První je nutné zmínit, proč se nazývají “pružinové” kávovary. Místo pumpy, kterou využívají klasické kávovary,
využívají mechanickou sílu velmi mohutné pružiny, kterou pomocí páky natahuje a uvolňuje obsluhující barista.
S natažením pružiny je zároveň otevřen ventil. Tlak vařící vody v boileru naplní píst. Poté už jen stačí pružinu uvolnit a nechat ji vrátit se do původní stažené polohy.
Přitom jak se pružina vrací, tlačí vroucí vodu proti mleté kávě. Zde probíhá proces extrakce kávy, která je
mnohdy nesrovnatelně chutnější než káva z klasického kávovaru. Možná se ptáte proč tomu tak je ?
Odpovědí je slovo tlak. Na elektrickém kávovaru totiž zmáčknete tlačítko, které vydá pokyn k vyvinutí tlaku
zhruba 9 bar, který je udržován po celou dobu extrakce. Naproti tomu pružinový kávovar funguje jinak, tlak se
rapidně zvyšuje v takzvané “preextrakční fázi”. Poté nabyde svého maxima přesně ve chvíli, kdy se z mleté
kávy uvolňují všechny lahodné a osobité chutě, po zbytek procesu už však tlak jen klesá, což je vlastně
správně. Zamezí se tím uvolňování nepříjemných pachutí.
Když tyto kávovary produkují lepší kávu než ostatní, proč nejsou ve všech kavárnách ? Pro majitele podniku je volba pružinového kávovaru nejistou cestou, protože s ním zpravidla nemá zkušenosti. To můžeme rádi napravit. Kdokoli k nám může přijít a rádi mu „pružinu“ předvedeme a necháme vyzkoušet. Navíc jsou pružinové kávovary absolutně tiché, oproti běžným kávovarům bezporuchové a pro zákazníky mnohem zajímavější.
Pružinový kávovar je vhodný pro každého milovníka espressa. V gastro oblasti Vás rozhodně pružina potěší spolehlivostí a odlišením se od konkurence.