Kyselost kávy ovlivňuje mnoho faktorů, nejen samotné pražení. Některé z nich můžeme jako baristé upravit, jiné jsou dané a nelze je změnit. V dnešním článku se zaměřím na to, jak různé stupně pražení ovlivňují kyselost kávových zrn arabiky.
Stupně pražení – jaký mají vliv na chuťový profil?
Právě styl pražení se výrazně podílí na výsledné chuti kávového nápoje, obecně rozlišujeme celkem 3 hlavní úrovně, přičemž každá z nich zahrnuje několik specifických druhů. Těmi jsou: světlé, střední a tmavé pražení.
Při pražení kávy platí pravidlo: Čím lehčí stupeň pražení, tím bude káva kyselejší. Světlý stupeň pražení je tedy právě ten, u kterého je výrazná kyselá chuť. V kávových zrnech upražených stylem light roast také najdeme hodně karamelových, ovocných a květinových tónů.
Střední stupeň pražení je kompromisem mezi kyselostí a hořkostí, která postupně převládá s tmavším pražením. Kyselost je zde však stále patrná, káva získává sladkou chuť a tóny oříšků s karamelem. Střední stupeň pražení je velmi oblíbený pro svou všestrannost.
V tmavších stupních de facto mizí kyselost, kávová zrna mají spíše hořkou chuť. Objevují se čokoládové a kořenité chutě. Káva má navíc výraznější tělo a hutnější charakter, což se skvěle hodí pro espresso, cappuccino a podobné kávové nápoje.
Pokud by vás zajímaly další zajímavosti o pražení kávy, doporučuji přečíst tento článek, kde je vše přehledně shrnuto.
Kyselost – přirozená vlastnost arabiky
Tento fakt nelze ovlivnit, jelikož přirozeností arabiky je kyselý charakter, který je dán větším množstvím organických kyselin v kávových zrnech. To je ale jen dobře, díky kyselosti má totiž arabika mnohem zajímavější a pestřejší chuťový profil než robusta.
V našem kávovém portfoliu najdete převážně arabiku, kterou si sami pražíme do tmavších stupňů pražení. Z kávových zrnek, které máme v nabídce jsou nejméně kyselé druhy: Kolumbie, Brazílie. Decentně kyselé jsou naopak kávy: Guatemala, Peru a Etiopie.
Shrnutí
I když je arabika přirozeně kyselejší kávou než robusta, poskytuje bohatější paletu chutí, která je kávovou společnosti velmi ceněna. Redukovat kyselost můžeme různými metodami: od tmavšího pražení až po pokročilé tlakové a teplotní nastavení profesionálních kávovarů.