Žádný kávovar není úplně bezporuchový a dokonalý, jednou za čas se najdou menší problémy, které je potřeba vyřešit. V dnešním článku zaostřím na běžné problémy, které je možné vyřešit doma bez nutnosti profesionálního servisu.
Parní tryska
Ukázkovým příkladem je ucpaná parní tryska. Tu můžete poznat velmi jednoduše – pára vychází z trysky pod menším tlakem než by měla, tím pádem není možné šlehat mléko do požadované konzistence. Nejlépe uděláte, když jednou za čas necháte parní trysku odmočit ve speciálním roztoku. Může se však stát, že se vám po delší době v parní trysce usadí větší množství nečistot, což vyřešíte následujícím způsobem.
Trysku musíte rozmontovat tak, abyste se dostali k vnitřním částem. Na těchto místech se drží usazeniny, které brání volnému průchodu páry. Pro jejich odstranění provedete mechanický zásah vhodným předmětem, pomocí kterého vyčistíte ucpané ventily parní trysky. Po tomto zákroku by kávovar měl fungovat jako dříve.
Těsnění hlavy kávovaru
Zde se jedná spíše o běžnou údržbovou položku, těsnění se totiž musí měnit pravidelně. Těsnění je velmi namáhanou součástkou, která se rychle opotřebí, proto je třeba ho bedlivě sledovat a vyměnit v případě nefunkčnosti.
Jak poznáte prasklé silikonové těsnění? Celkem snadno. Poškození je dobře viditelné, navíc ho nepřímo můžeme identifikovat pomocí úniku tekutiny z hlavy kávovaru, nízkého tlaku extrakce a slyšitelného syčení nebo pískání. Takové těsnění je již nepoužitelné, proto je zapotřebí výměna za nový kus.
Odpadní hadice a nádržka
Dalším velice běžným problémem je ucpaná odpad kávovaru. Zbytky použité vody zůstávají v nádržce a nechtějí odtékat pryč – co s tím dělat? Zde je pár možných rad, jak poruchu vyřešit.
V prvé řadě zkontrolujte stav hadice a nádržky. Pevný odpad v odtoku nádržky může být právě ten problém, proč voda nemůže odtéct. Ten samý problém může nastat také v samotné odpadní hadici, kterou je v takovém případě potřeba vyměnit za novou.
Posledním, méně častým problémem, je spád nádržky. Pokud kávovar postavíte na nerovný povrch, narušíte spádování a voda neodtéká. Jednoduše tedy kávovar postavte na pokud možno vodorovný povrch.
Absence cremy
Sice se nejedná o vyloženě mechanickou poruchu, ale určitě vás dokáže potrápit, když nevíte v čem je chyba. Crema totiž k espressu nevylučitelně patří, níže jsou proto rozebrány možné příčiny.
První příčinou je špatný tlak a teplota v kávovaru. Pro optimální extrakci se kávovar musí nejdříve nahřát na provozní teplotu, proto kávovaru dejte čas. Nedostatečně nahřátý kávovar nikdy nepřipraví správné espresso.
Chyba může také být v nastavení mlýnku. Tohle je trochu oříšek, jelikož se k optimální hrubosti mletí pro váš kávovar většinou musíte dopracovat systematickou metodou pokus-omyl. Více o tom, jak seřídit mlýnek se dočtete v tomto článku.
Závěr
Ne vždy musíte s každým problémem do servisu, z výše uvedenými si poradíte doma sami. Pokud se vyskytnou další komplikace, doporučuji najít v manuálu kávovaru sekci troubleshooting, kde často najdete užitečné informace. Servis je až poslední volbou při závažnějších operacích a poruchách.