Možná vás krapátko zklamu, pokud se chcete naučit latte art online a zajímá vás jak vytvořit na cappuccinu rossetu. Dám vám několik podmínek, které učitě latte artu předcházejí, ale první rada je: Neučte se latte art sami z internetu! Ztratíte příliš mnoho času a možná i nervů. Důrazně Vám radím využít některý z kurzů latte artu nebo ještě lépe, využít poradu (návštěvu) nějakého zpřáteleného baristy.
Jít spíše cestou někoho z vašeho okolí Vám doporučuji proto, že to bude nejen levnější, ale také se Vám nestane co mně. Moje zkušenost s kurzem latte artu je taková, že po jeho absolvování, přišlo „doma“ rozčarování. Rady, které jsem dostal na kurzu mi u mého profesionálního kávovaru nezafungovaly. Teď už vím proč k tomu došlo. Příprava espressa / znalosti, které o něm získáte jsou poměrně přenosné z kávovaru na kávovar. Ale kvalitní šlehání mikropěny už tolik ne. Profesionální kávovary je možné nastavit, tak aby tlak a teplota pro výdej kávy byly podle vašich představ nebo prostě stejné jako ve školící místnosti, kde jste byli na kurzu. To ale neplatí pro páru. Pára se prostě chová napříč různými modely kávovarů značně individuálně. Pokud prodávám profesionální kávovar, toto je důvod, proč zájemcům umožním před nákupem jeho vyzkoušení a případné zaškolení obsluhy také u nás probíhá výhradně na kávovaru, který si kavárna pořizuje.
Zpět k rossetě. Jestli s ní bojujete po vlastní ose, rád se vám u nás zdarma půl hodinky pověnuju – zavolejte mi. To se tedy týká všech, kteří to do pražské pražírny nemají daleko.
Pro ostatní bojovníky s latte artem:
nejdřív musíte zvládnou mikropěnu
učte se raději na mléku než na vodě s jarem
špičku trysky páry nemějte kolmo k zemi
šlehat začínáte se špičkou trysky jen trochu pod hladinou
vír v mléce je dobrý
je to rychlovka, pozor na teplotu mléka, bude to trvat jen pár vteřin
kupte si klasickou konvičku, která není materiálově ošizená
začněte s velkou konvičkou až pak jděte na jednoporcovou
páru pouštějte od začátku naplno
Tyto rady stačit nebudou, každý Vám potvrdí, že latte art spíš umění, než věda.