Kolumbie je stát, který je znám svou produkcí obrovského množství velmi kvalitních zrn kávy Arabica. Není se čemu divit – geografická poloha země v kombinaci s bohatou a rozmanitou směsicí farmářů a jejich různých tradic vytváří nezaměnitelnou a uznávanou kávu.
I když jsme všichni obeznámení s chutí kolumbijské kávy a milujeme ji, přesto se lze o ní dozvědět mnohem více. V textu níže jsme pro vás shrnuli deset nejdůležitějších faktů o kolumbijské kávě. Na jejich základě si můžete buď oprášit své znalosti nebo zjistit, proč je káva z Kolumbie tak jedinečná.
1. KOLUMBIE JE ZNÁMÁ PRODUKCÍ KÁVOVÝCH ZRN ARABICA
Na celém světě se pěstují dva hlavní druhy kávových zrn: Arabica a Robusta. Robusta se běžně vyskytuje v částech Asie a Afriky, jako je Vietnam, Indonésie a Uganda.
Káva Arabica naopak vyžaduje velmi specifické podmínky, a proto se pěstuje například v Kolumbii, která všechny požadavky splňuje. Díky tomu se této zemi podařilo stát jedním z největších dodavatelů kávy Arabica na světě. Obecně má káva Arabica nižší úroveň kofeinu a vyšší obsah cukru než Robusta a jemnější chuťové profily. Tvoří tak 70 % kávy vypěstované na celém světě a současně se nejvíce používá pro přípravu výběrové kávy.
2. KÁVU LZE PĚSTOVAT V CELÉ KOLUMBII
Vzhledem k jedinečné poloze Kolumbie se jedná o jednu z mála zemí na světě, kde lze na celém území pěstovat výběrovou kávu Arabica. Celkově v Kolumbii najdeme více než 20 oblastí, kde se káva pěstuje:
Severní region | Santander, Cesar, Magdalena, Norte de Santander, La Guajira |
Jižní region | Cauca, Huila, Nariño |
Východní region | Arauca, Casanare, Meta, Caquetá |
Střední region | North of Tolima, South of Antioquia, Quindío Boyacá, Caldas, Chocó, Cundinamarca, Risaralda, North of Valle del Cauca |
3. KÁVOVÁ ZRNA, KTERÁ VYHOVUJÍ CHUTI VŠECH
Kolumbijská káva je známá svou neuvěřitelnou rozmanitostí. Od severu na jih země se táhnou stovky kávových plantáží, z nichž každá produkuje jedinečná zrna s osobitým charakterem.
Například káva, kterou vyzkoušíte z oblasti Santander (sever země), bude mít úplně jiné chuťové tóny než zrna vypěstovaná v Huile nebo Cauca (jih země). Chuťové nuance jsou způsobeny rozdílnou nadmořskou výškou, klimatem a individuálními metodami, které jednotliví pěstitelé používají.
4. KÁVA JE RODINNÝ BYZNYS
Naprostá většina kolumbijské kávy se vyrábí na malých parcelách nebo farmách, které se v rodině dědí z generace na generaci. Návštěva jedné z těchto farem představuje výjimečný zážitek a příležitost zažít skutečnou pohostinnost místních obyvatel.
Menší farmy zaznamenávají menší produkci kávových zrn, což ale není na škodu. Tahle situace umožňuje farmářům soustředit se na detaily a ujistit se, že každá várka kávy bude dokonalá. To také vysvětluje, proč je kolumbijská káva rozmanitá.
5. KOLUMBIE JE SOUČÁSTÍ SLAVNÉHO KÁVOVÉHO PÁSU
Kávový pás lze definovat jako oblast, která prochází 70 různými zeměmi. Tyto země se nachází mezi obratníky Raka a Kozoroha, a pěstuje se zde veškerá káva na světě. Pás prochází 5 kontinenty (Jižní Amerika, Afrika, Asie, Severní Amerika a Oceánie) a měří 5 150 km.
Země nacházející se v tomto kávovém pásu mají ideální klima a prostředí pro produkci kvalitních kávových zrn. Ne všechny regiony však pěstují kávu stejné kvality a ne všechny státy využívají své umístění k velké produkci.
Kolumbie je po Brazílii a Vietnamu třetím největším vývozcem kávy na světě, a to především díky své ideální geografické poloze. Kombinace vysokých nadmořských výšek, mírných srážek, bujných deštných pralesů, horských oblastí a vlhkosti dělá z Kolumbie ideální místo pro pěstování velmi kvalitní kávy Arabica.
6. NAJDETE ZDE MNOHO KÁVOVÝCH ODRŮD
V Kolumbii se pěstuje mnoho odrůd kávy Arabica, například:
Caturra
Castillo
Tabi
Pacamara
Bourbon
Geisha
Každá odrůda je odlišná, což má vliv na celkovou chuť. Některé kávovníky jsou známé tím, že mají více sladkosti, jsou komplexnější, těžší atd. Farmáři jsou schopni experimentovat s tím, kde a v jakých podmínkách se rostlina pěstuje, aby ovlivnili konečný výsledek.
7. KOLUMBIE MÁ VLASTNÍHO KÁVOVÉHO MASKOTA
Možná jste již viděli slavnou ochrannou známku Juan Valdez na sáčcích kolumbijské kávy. Tato značka byla v roce 1958 uvedena jako marketingový nástroj Kolumbijskou federací pěstitelů kávy pro kolumbijská zrna a od té doby se stal ikonou kolumbijské kávové kultury.
Původním účelem bylo odlišit kolumbijská kávová zrna s jedním původem od směsí se zrny z různých zemí.
8. PRODUKCE KOLUMBIJSKÉ KÁVY
Přestože je Kolumbie třetím největším producentem kávy na světě, pokud jde o kávová zrna Arabica, je na prvním místě. Každý rok země vyrobí přibližně 13 milionů zelených balení kávy (každý obsahuje asi 60 kg) a vyváží ji do celého světa.
9. HISTORIE KÁVY V KOLUMBII
Z toho, co víme, byl první kávovník přivezen do Kolumbie koncem 18. století jezuitskými kněžími, kteří do země dorazili se španělskými kolonizátory. Podle záznamů arcibiskupa-místokrále Caballero y Gongora se rostlina původně pěstovala v severovýchodních oblastech Kolumbie, avšak rychle se stala oblíbenou plodinou pěstovanou po celé zemi.
Na počátku 19. století se začala kolumbijská káva pomalu prodávat na světových trzích, nicméně rozmach exportu a mezinárodní uznání nastaly až v polovině 19. století.
10. POZNÁMKY K VYCHUTNÁNÍ SI KOLUMBIJSKÉ KÁVY
Je skutečně složité popsat kolumbijskou kávovou produkci globálně, protože díky již zmíněné rozmanitosti zemědělských postupů a podmínek pro pěstování nejsou žádné dvě odrůdy stejné. Existují však určité podobnosti v profilech chutí, které můžete využít při srovnávání kolumbijské kávy s kávou z jiných částí světa.
Zde je několik klíčových charakteristik, které vám mohou při degustaci pomoci rozpoznat kávu z Kolumbie:
Citrusové aroma
Lehké a střední pražení
Mírná acidita
Ovocné tóny (jablka, lesní plody a peckovité ovoce)
Oříškové podtóny
Sladké tóny podobné karamelovému sirupu
Kořeněné náznaky
Čokoládová příchuť
NÁKUP KOLUMBIJSKÉ KÁVY
Pokud si chcete koupit kolumbijská kávová zrna Arabica, pak je při výběru třeba zvážit několik věcí. Doporučujeme si pořídit zrna od nezávislé pražírny výběrové kávy.
Při nákupu každé kávy musíte dále zjistit, zda je káva čerstvá. Pokud to jde, měli byste si zrna namlít sami doma. Doporučujeme zvolit středně praženou kávu, která navíc odpovídá vaší preferované metodě přípravy (např. některá zrna budou vhodnější pro espressa, jiné pro filtrovanou kávu).