Zejména po ránu baristé často bojují s dobou nahřívání pákového kávovaru. Každý kávovar potřebuje svůj čas, který záleží na mnoha ohledech, avšak důležité je vždy kávovar používat plně nahřátý. To může trvat dlouho, což se nehodí při momentech, kdy zrovna nestíháme. Naštěstí existují řešení, které pomůžou čas nahřívání výrazně zkrátit. V tomto článku bych tedy rád uvedl některé rady, kterými se můžete řídit.
Časový spínač
Optimálním řešením je právě časový spínač, na kterém si nastavíte přesný čas, kdy chcete kávovar zapojit do elektřiny. Nejdříve je nutné si vyzkoušet, jak dlouho se nahřívá váš konkrétní kávovar, poté už jen stačí nastavit spínač o tuto hodnotu dříve.
Nakonec už jen stačí přijít k připravenému kávovaru a začít s přípravou nápoje. Výhodou je sofistikovanost a úspornost tohoto systému, který je vemi univerzální.
Standby mód
V minulých článcích jsem tuto funkci některých profesionálních kávovarů již zmiňoval. Technologie vlastně funguje na bázi snížení odběru elektřiny na ohřev bojleru, kávovar si tedy bere jen minimum potřebné pro udržení stabilní teploty v systému.
Výhodou je, že eko mód zároveň šetří elektřinu oproti plnému zapojení v době nečinnosti, navíc zabraňuje teplotním šokům, které neprospívají vnitřním součástkám kávovaru ani kávě. Ve finále potřebujete pro úplné nahřátí kávovaru jen zlomek času a elektrické energie.
Nonstop zapojení
Toto řešení připadá v úvahu především u gastro podniků, s domácím kávovarem pravděpodobně tyto problémy řešit nebudete. Jak jsem již psal i v minulých článcích, teplotní skoky způsobené neustálým zapínáním a vypínáním prostě škodí, což vám potvrdí každý servisní mechanik.
Proto se nabízí kávovar nechat zapnutý přes zavírací dobu. Ačkoliv by někdo mohl argumentovat vysokým odběrem elektřiny, oproti nadstandardnímu servisu poškozených součástek se jedná o mnohem menší cifru.
Resumé
Jako nejlepší možnost se jeví časový spínač, který ocení především domácí baristé, naopak do profi prostředí se spíš hodí kávovary se standby módem, který zajistí připravenost a zároveň ušetří výdaje za elektřinu.
Pokud víte, že druhý den bude provoz kavárny pokračovat, klidně nechejte kávovar zapnutý i přes noc. Pro mechanické součástky je to ideální.