Pro začátníka je prvotní nastavení mlýnku bez rady z venčí nemožné! Proběhněte v rychlosti tento postup a pokud Vám nepomůže, kontaktujte naši horkou linku.
Mlýnky bohužel nemají žádné přenositelné hodnoty hrubosti. Ani ty nejdražší profesionální mlýnky se nedají nastavit na dálku pouhým otočením kamene na šestku. Asi je to překvapující, ale jediný správný postup jak dosáhnout správné hrubosti mletí je systematická metoda pokusů a omylů.
Jak nastavit mlýnek na espresso?
Na začátku se ujistěte, kterým směrem nastavujete mlýnek na hrubější a jemnější mletí. To vám zpravidla graficky znázorňují ikonky menších nebo větších zrnek nebo nápisy coarse a fine. Ve směru slova coarse bude mletí hrubější a fine naopak. Jestli jste se už o nějaké nastavení pokoušeli tak nyní vyprázdněte zcela mlýnek. Vymelte mlýnek, zapněte ho a behěm toho, co se prázdným mlýnek točí pohybujte nastavením hrubosti směrem na jemnější mletí. V jednu chvílí zaslechnete kovový zvuk, jak se k sobě mlecí kameny přiblížili na dotek. V ten moment ihned přestantě dál s utahováním kamenů. Mlýnek si vypněte a o jednu třetinu nastavovacího šroubu nebo prstence oddalte kameny směrem k hrubějšímu mletí. Nyní naplňte filtr dvoupáky vždy stejnou hmotností mleté kávy a zkoušejte a zkoušejte. Při prvním pokusu Vám možná kávovar vůbec nic neprotlačí do hrnečku. Následně nastavte mletí na hrubější, ale už jen po malých krocích a s každým krokem udělejte dvakrát dvě testovací espressa. Po několika takových posunech se objeví ukázkové espresso.