Nejběžnější doba extrakce espressa používaná baristy na profesionálních kávovarech i domácích je 22 až 31 vteřin.
Jak správně připravit espresso?
Správný čas nestačí. Podmínkou pro kvalitní espresso při dodržení výše zmíněného času je tlak 9 barů vytvořený kávovarem a zachování objemu okolo 30 mililitrů. Tyto dvě správné hodnoty Vás donutí dosáhnout požadovaného času nastavením mlýnku. Správná hrubost namleté kávy právě ovlivňuje čas extrakce.
Budu vycházet z toho, že tlak i templota vody je správná. Pak pro správné espresso musíte primárně řešit čas extrakce. Na každém mlýnku máte naznačený směr nastavení pro hrubější a jemnější mletí. Hrubější mletí čas extrakce zrychlí a jemnější zpomalí.
Použití čerstvé kávy pražené na espresso Vám usnadní celý postup. Jeho výsledkem by měla být hnědá crema a intenzivní chuť, kterou chcete zažívat každý den. To co vidíte na našem ilustračním foto je ideální barva i proud, kterého chcete dosáhnout.
Nejsem toho názoru, že jedině kávovar za 150 000 dokáže udělat kvalitní espresso / správnou extrakci. I domácími kávovary od italských výrobců za několik tisíc se dá připravit skvostná káva. Ty se ale neprodávají v Tescu.
Jestli si nejste jisti svým výsledkem, přijďte zdarma ochutnat espresso do naší pražírny. Řeknete nám při tom jaké vybavení používáte a poradíme Vám, kde je zakopaný pes. Protože toto byla rychlá odpověď jak dosáhnout času, ale musíte dodržet také:
správné použití tamperu
zajistit teplotní stabilitu
správné množství kávy
nahřátá páka
kvalita mlýnku
kompletní nahřátí kávovaru
skladování a kvalita kávy