Každý z vás již jistě slyšel toto slovní spojení a velká většina fanoušků kávy podle mého názoru také ví, co se pod ním skrývá. Pro ty z vás, kteří moc neví o co jde, je právě určen tento článek. Jak už název napovídá, dnes bych rád popsal stručně a jednoduše přípravu tohoto drinku. Možná vás dokonce přesvědčím, abyste si tento lahodný kávový koktejl připravili i u sebe doma.
První se pojďme zaměřit na to, z čeho se vlastně irská káva skládá. V zásadě se jedná o základní a velmi dostupné ingredience.
První hlavní ingrediencí je samotná káva, zde je však doporučeno použít filtrovanou kávu namísto espressa. Proč tomu tak je ? Vzhledem k množství použité kávy, které činí zhruba 100 ml, by výsledek byl až moc silný a nejspíš by ani nebyl dobrý po chuťové stránce. Množství kávy je však pouze orientační, vše lze podle chuti a velikosti porce upravovat. Jediná věc, která zůstává neměnná je kvalita použité kávy. Kvalitní káva totiž tvoří pevný základ celého drinku, proto by se neměla po žádné stránce šidit.
Druhou ingrediencí je destilát, který zde hraje velmi důležitou roli. Jelikož je káva “Irská”, nabízí se použití Irské whisky, která je dokonce uvedena i ve většině receptech volně dostupných z internetu. Záleží pak už jen na vás, jak vysoko nastavíte laťku kvality pro váš nápoj.
Třetí složkou je libovolný druh sladidla. Pokud nápoj sladit nechcete, tak tento krok můžete vynechat. V opačném případě můžete použít klasický cukr, nebo jiné vámi preferované sladidla. Pokud se rozhodnete pro cukr, určitě zkuste místo krystalické verze připravit sirup, jehož příprava není nikterak složitá, stačí totiž smíchat cukr s vodou v poměru 2:1.
Poslední přísadou je šlehačka, která dodává nápoji jeho autentický vzhled a skvěle doplňuje celou symfonii chutí. Většinou si vystačíte s kupovanou šlehačkou, ale pokud jste opravdoví fajnšmekři, tak si šlehačku můžete velice jednoduše vyrobit doma. Dobře poslouží smetana ke šlehání, kterou pomocí mixéru nebo metličky proměníte ve šlehačku.
Všechny složky jsme si představili, teď již nezbývá nic než jen nápoj poskládat dohromady. Postup přípravy je následující.
Vámi vybraný hrníček, nebo specializovanou sklenici první propláchněte horkou vodou, abyste zamezili šoku, který by mohl vzniknou při kontaktu sklenice s horkou kávou a vytvořit tak pachuť. Poté si připravte filtrovanou kávu, na kterou budete potřebovat mleté zrna a filtrační papír, který je kompatibilní se stojanem. Až bude vše připraveno, do sklenice nalijte 30 ml vámi vybrané whiskey, přidejte sladidlo dle libosti a vše doplňte o filtrovanou kávu. Nezapomeňte si však nechat místo pro šlehačku těsně pod okrajem sklenice, kterou přidáte v posledním kroku.
Ačkoliv Irská káva není nejlepší kandidát pro perfektní ranní rituál, tak o to více se hodí k společenským příležitostem, kde dokáže překvapit nejen vás, ale i ostatní.