Na trhu existují v zásadě dva druhy mlýnků: doserové a freshové. Fresh mlýnky melou kávu přímo do páky kávovaru v přesném množství potřebném pro přípravu jedné porce. Naproti tomu doserové mlýnky melou větší množství, které je ukládáno do zásobníku. Z tohoto zásobníku následně barista odměřuje požadované porce mleté kávy. Každý z těchto mlýnků má svá pro i proti, které si v dnešním článku uvedeme.
Čerstvost na prvním místě
Jak jsem již vysvětloval, freshové mlýnky melou přesné množství potřebné pro jednu porci. To samozřejmě znamená bezkonkurenční čerstvost, jelikož je káva rovnou použita bez zbytečného skladování. Nejvíce totiž na ztrátu aromatu a chuti trpí právě mletá káva, jelikož se větší povrch zrn dostává do kontaktu s okolním vzduchem.
Další výhodou freshových mlýnků je také nižší spotřeba mleté kávy. Mlýnek vždy mele pouze nezbytné množství, tudíž dochází k minimalizaci plýtvání.
Mezi kvalitní freshové mlýnky určitě patří Nuova Simonelli MDXS. Firma Nuova Simonelli je dlouhodobě osvědčená, navíc se tento mlýnek vyznačuje ultra tichou technologií mletí. Naprosto špičkovým mlýnkem je Nuova Simonelli MDJ, který je vhodný i do těžších provozů. Má rovněž velmi tichý chod a zároveň neuvěřitelný výkon. Celou nabídku našich mlýnků si můžete prohlédnout zde.
Častou otázkou bývá rychlost mletí těchto mlýnků. Pokrok šel hodně kupředu, takže i freshové mlýnky zvládnout umlít dostatečné množství kávy za podobný čas jako doserové. U nejnovějších mlýnků je rozdíl v rychlosti mletí téměř zanedbatelný. Jedinou nevýhodou může být pořizovací cena, která bývá trochu vyšší.
Když je rychlost prioritou
Doserové mlýnky mají velkou výhodu právě v rychlosti plnění portafilteru, proto jsou vhodné do hodně vytížených provozů, kde dokážou dávkování zefektivnit. Další důležitou výhodou je pořizovací cena, která často bývá nižší než u fresh modelů.
Zajímavým modelem v této kategorii je mlýnek Quamar m80 E, který nabízí jednoduché ovládání a kompaktní rozměry, ovšem s velkou kapacitou mletí.
Který druh mlýnků je lepší?
Dnes jsou již obě odvětví na velmi slušné úrovni, takže záleží jen na vás. Nejdůležitější je, aby se vám s mlýnkem příjemně pracovalo. Rychlostí mletí a dávkováním jsou totiž nejnovější modely na srovnatelné úrovni, v čerstvosti však stále vedou freshové mlýnky.
Optimální volbou by mohl být prémiový fresh mlýnek, který kombinuje čerstvost s rychlostí doserového mlýnku.
Pakliže vás zaujal některý z mlýnků v naší nabídce, kontaktujte nás. Po domluvě nás můžete navštívit v naší pražírně, kde máme veškeré mlýnky fyzicky k dispozici.