Flat white je kávový nápoj, který je oblíbený pro svou hladkou krémovou chuť mléka a silnou kávovou složku v porovnání s cappuccinem. Nepřesně a v rychlosti ho naši zákazníci mezi sebou popisují jako silnější cappuccino.
Jedna historka tvrdí, že flat white vznikl na Novém Zélandě, když se jeden barista snažil omylem připravit cappuccino z nízkotučného mléka. Obsah tuku v mléce pomáhá vytvoření pěny při šlehání. Když vytvořil cappuccino “bez pěny” označil ho jako flat white a podal zákazníkovi.
Taková historka ani nemusí být pravdivá, když je tak roztomilá. No sranda už asi není, že teď se hádá Nový Zéland s Austrálii, kdy vymyslel nejoblíbenější nápoj pro hipstery.
Zásadní body, které charakterizují flat white:
- mikropěna našlehaná zkušeným baristou o síle jednoho centimetru
- silnější chuť kávy než v cappuccinu
- objem do 180 ml
- obsahuje dvě espressa
Vše završeno latte artem vykouzlý úsměv každého našeho zákazníka u nás v baru v Holešovické tržnici. Taky ho tam můžete přijít ochutnat. U nás jsme díky historii našeho kafe stánku trochu odchýlení od obecného receptu. Náš objem je o něco větší a poměr mikropěny vyšší. Díky spoustě vracejících se zákazníků už není cesty zpět.
Neberme kávovou kulturu, kavárny a baristy s jejich profesionálními kávovary příliš vážně. Jestli zjistíte, že jste dostali flat white s jedním espressem není to zločin. Je to varianta a některé kavárny ho prostě připravují tak jak nejste zvyklí. Pokud by Vám odchylka od “Vašeho” cappuccina nebo flat whitu zkazila den, ujistěte se předem u obsluhy, jaký je jejich postup přípravy.
Pro lepší orientaci v nápojové nabídce kaváren a pochopení flat whitu mě napadl fajn žebříček, v kterém jsem seřadil nápoje s mlékem podle intenzity chutě kávy. Celkový objem nápoje se samozřejmě s vzrůstající chutí kávy snižuje.
Od kávově nejslabšího to jsou:
- latte
- cappuccino
- flat white
- cortado
- espresso macchiato
Flat white bych servíroval do skla. Vhodné jsou třeba duritky odkaz na model picardie. Určitě si legendární design vybavíte a poteší zákazníky.