Hned na začátek odpovím. Není! Už není. Faema E61 byl legendární profesionální kávovar, který tato italská firma začala vyrábět v sedumdesatých letech minulého století.
Díky funkčním technickým inovacím se stal prodejním hitem. Před E61 žádný kávovar nepoužíval elektromagnetickou pumpu se stabilním tlakem. A to si ještě představte, že jste nemuseli vodu dolívat ručně, ale kávovar byl napojený na řád. Výčet prvků revolučního stroje nekončí. Design hlavy kávovaru byl tak dokonalý, že ho kávoví fanoušci i výrobci profesionálních kávovarů milují dodnes. Už je to 60 let!
Ve své domě tedy E61 vytvořila espresso dokonalejší. Práce s ním byla snadnější a barista všechno zvládl rychleji.
Design na svou dobu minimálně vystupoval z řady a po desetiltých rozhodně uzrál jako víno.
Oba dva faktory z Faemy E61 udělaly prodejní hit. To už zase není skvělá zpráva pro sběratele. Po celém světě jich je mnoho a v itálii ji najdete v každé čtvrté garáži. Zachovalá Faema Urania, která ještě pár let před E61 byla hlavním modelem značky, je pro sběratele o poznání lákavější kus. To, že je to pružinový kávovar není tak podstatné.
V roce 2001 přišla Faema E61 Legend. Pro běžného uživatele jsou změny jen drobné. Můžete ho poznat podle zlatého odznáčku. Nebo přijít ke mně do pražírny, kde Vám oba ukážu. V italii patří mezi pražírnami k dobrým mravům vlastnit E61.
Tady ovšem prodejně a i s legendárností jdeme z kopce.
Legendy kvůli zachování autenticity mají pevné trysky na páru. I jako barista možná nechápete, co říkám. Ono v době po válce prostě trysky na páru neměly kulový kloub, stejně jako původní Faema E61. Jenomže dnes je to podle mně nepřijatelné. Pak tu máme ještě verzi Legend Jubilé, která navíc obsahuje řídící jednotku a automatické dávkování. Tyto dvě vymoženosti snižují spolehlivost kávovaru a v případě Legendu Jubilé o něco více než u jiných výrobců.
Rada na závěr. Původní kusy nemají takovou hodnutu, jak by si někdo představoval, ale zároveň se nehodí ani do běžného provozu díky svému vysokému věku. Starou E61 můžete provozovat maximálně v nějakém showroomu, ale ne v gastru. Bylo by to trápání stroje i servisního technika.