Cortado je malá káva, která má ale říz. Stalo se oblíbeným mezi kávovými odborníky ale i mezi normálními milovníky kávy, díky své síle, ale i krémovému nádechu.
Cortado je kávový nápoj připravený ze stejně velkých částí kávy a napařeného mléka.
Název cortado vznikl ve španělštině (znamená řezat), pod myšlenkou že přidáním mléka do kávy se ,,uřízne,, kyselost kávy a vznikne příjemná, hladká a krémová chuť.
Mléko v cortado je klasicky připraveno pod tryskou kávovaru, nemá však tolik pěny jako mléko v cappuccinu.
Poměr mléka se samozřejmě může lišit na základě osobních preferencích, tradičně se však používá poměr 1:1.
Cortado se nejčastěji podává v gibraltarské sklenici, nízké sklenici se širokým hrdlem.
Ingredience na přípravu: středně nebo tmavě pražená káva a mléko dle výběru
- klíčem k výrobě toho nejlepšího cortada je potřeba těch nejkvalitnějších surovin, na chuť může mít vliv a voda kterou používáte
Výroba cortado s kávovarem na espresso:
- klasicky připravte espresso
- při přípravě mléka nebudete muset vytvářet pěnu, stačí ho pouze dostatečně napařit
- při konečném lití se snažte zachovat poměr mléka a kávy
Jak na výrobu bez kávovaru:
- budete potřebovat silnou dávku kávy, kterou nejlépe připravíte pomocí French pressu, Moka konvice nebo Aeropressu
- mléko můžete napařit normálně zahříváním na sporáku, dejte ale pozor, mléko rchle přichází k varu
- k vytvoření lehké pěny můžete použít elektrický šlehač
- vychutnávejte
TIP: pro přípravu ideálního cortado používejte plnotučné mléko, má nejlepší množství tuku pro přípravu té nejdokonalejší mikropěny, pokud pijete kávu s alternativním mlékem doporučujeme ovesné mléko pro baristy