Cold brew je kávový nápoj, který si v poslední době získal obrovskou popularitu. Není se čemu divit, jeho příprava je opravdu jednoduchá, navíc nepotřebujete žádné speciální vybavení. Cold brew má rovněž mnoho dalších využití, o kterých si povíme později. Cílem tohoto článku je vysvětlit krok po kroku, jak udělat cold brew jednoduše a chutně.
Co je to cold brew?
Jak už název nápoje napovídá, cold brew je káva, která se připravuje extrakcí mletých zrn ve studené vodě po dlouhou dobu. Typicky se mletá kávová zrna extrahují 12 až 24 hodin. U cold brew je téměř úplně zachována původní chuť, jelikož mletá káva nepřichází do styku s horkou vodou ani vysokým tlakem. Proto mnoho lidí preferuje cold brew před ostatními druhy kávových nápojů, jeho chuť je jemná, vyvážená a s nižší kyselostí.
Ingredience pro cold brew recept
První položkou na seznamu je jistě kvalitní káva, kterou je lepší si umlít doma na vlastním mlýnku. Nejvhodnější je kávu umlít hruběji, podobně jako u french pressu. Nejdůležitější však je, aby použitá káva byla čerstvá.
Druhou ingrediencí je voda, ideálně filtrovaná nebo balená. Stejně jako káva, voda má na chuť výsledného nápoje naprosto zásadní vliv, proto je nutné použít co nejčistější zdroj. Vodu si můžete doma přefiltrovat přes katexový filtr, nebo jednoduše koupit kvalitní balenou vodu v obchodě.
Třetí, předposlední položka je uzavíratelná skleněná nádoba. Nejlepší je použít speciální cold brew nádobu, postačí vám však například i zavařovací sklenice nebo karafa na vodu.
Poslední nezbytnou pomůckou je síto nebo filtr, přes který oddělíte kávový sediment od výsledného nápoje. Čím jemnější filtr, tím lepší výsledek.
Jak udělat cold brew?
Začněte tím, že si umelete kávu. Doporučuji kávu umlít hruběji, nejlépe do konzistence hrubého písku. Je dobré držet se orientačního poměru množství 1:4, to znamená, že na jeden díl mleté kávy připadají 4 díly vody. Tento poměr kombinuje sílu a vyváženou chuť, příprava cold brew však poskytuje prostor pro experimenty. Kdykoliv si totiž množství mleté kávy můžete přizpůsobit podle své chuti, čímž docílíte ještě lepšího výsledku.
Do připravené nádoby už jen stačí přidat vodu s mletou kávou a důkladně promíchat. Poté nádobu zavřete, vložte do lednice a nechejte macerovat 12 až 24 hodin. Zde se vyplatí být trpělivý, pokud kávu necháte extrahovat celých 24 hodin, dosáhnete opravdu intenzivní chuti.
Po uplynutí časového limitu oddělte tekutinu od kávové sedliny přes zmíněný filtr. Nápoj podávejte vychlazený, nejlépe s ledem ve sklenici. Cold brew lze dochutit kořením, cukrem nebo mlékem, včetně alternativ.
Tipy na servírování cold brew
Cold brew je skvěle využitelný pro většinu příležitostí, jelikož je velice osvěžující a jemný. Tvoří například základ nitro coffee, o kterém jsem psal v tomto článku.
Z cold brew můžete rovněž udělat skvělou ledovou kávu, která vás osvěží během horkých letních večerů. Detailní postup jsem přehledně popsal zde.
Jak jsem zmínil, cold brew můžete podávat samotný, nebo s mlékem. Můžete přidat různé druhy koření, které se ke kávě skvěle hodí. Pakliže chcete uspořádat party pro přátele, s cold brew neuděláte krok vedle, neboť je skvěle využitelný také pro alkoholické koktejly.