Kyselost kávy ovlivňuje mnoho faktorů, nejen samotné pražení. Některé z nich můžeme jako baristé upravit, jiné jsou dané a nelze je změnit. V dnešním ...
Tamper je součástí základní výbavy každého baristy, stejně jako například konvička na šlehání nebo štěteček. Zdá se, že je postradatelným nástrojem, opak je však ...
Plynové kávovary nejsou příliš častou záležitostí v domácím baristickém prostředí. O to více je však cení provozovatelé mobilních kávových podniků, kteří dobře vědí proč. ...
Nejen v profesionálních kávovarech narazíme běžně na dva typy čerpadel: rotační a vibrační. Poměrně novou technologií je však magnetické čerpadlo, které poskytuje výhody při ...
Věda se posouvá velkými kroky kupředu, což se projevuje také v kávovém odvětví. Vědci na australské Univerzitě UNSW od roku 2024 zkoumají novou cestu, ...
Ohřev vody pro espresso může probíhat různými způsoby. V předchozích článcích jsem již rozebíral jednoduché bojlery, multibojlery, indukční ohřev i tepelný výměník. Další alternativou ...
Udržitelnost je poslední dobou diskutovaným tématem, které se také týká kávového odvětví. Výrobci se snaží minimalizovat dopad na životní prostředí, proto přichází s novými ...
Provoz espresso stroje není jen o pořizovacích nákladech. Každý, kdo si chce pořídit profesionální stroj by měl počítat také s dalšími výdaji, které sebou ...
Mezi hlavní aspekty při výběru kvalitního pákového kávovaru patří: spolehlivost, jednoduchost, přizpůsobivost a modernizace. V poslední době se renomovaní výrobci zaměřují na vývoj takzvaných ...
Minulé články byly zaměřené převážně na technologickou stránku pákových kávovarů, nicméně vizáž stroje je rovněž velmi zajímavým tématem k diskuzi. Současné trendy poukazují především ...