Káva je často synonymem kávových zrn. A není divu proč – dobrých věcí se prostě nemůžeme
nabažit. Věděli jste ale, že z kávovníku samotného lze připravit cascaru, známou také jako čaj z
kávových třešní?
Co je to Cascara?
Cascara pochází ze španělského slova cáscara, což znamená slupka nebo skořápka. Jedná se
o sušenou slupku bobule kávovníku, nazývanou také jako kávová třešeň.
Každá bobule obsahuje dvě semena, která známe jako kávová zrna. Ale co cascara? Dříve byla
považována za odpadní produkt v procesu výroby kávy. Lidé na celém světě si však stále více
začínají vážit cascary pro její jedinečnou chuť a antioxidační vlastnosti.
Důležité: nezaměňujte s Cascara Sagrada, keřem, jehož sušená kůra působí jako přírodní
projímadlo. (Čaj Cascara s tím nepomůže.)
Kávové slupky si můžete vychutnat jako hřejivý ovocný tisane, jinak známý jako bylinkový čaj –
odtud název „čaj cascara“ nebo „čaj z kávových třešní“. Je již dlouhou dobu oblíbeným nápojem
v zemích pěstujících kávu, jako je např. jemenský nápoj qishr ochucený zázvorem, ale nyní se
začíná prosazovat po celém světě.
Jak se dělá čaj z Cascara?
Po sklizni pěstitelé omyjí kávová semena, aby je oddělili od plodu, a pak slupky rychle vysuší na
slunci, čímž vytvoří sušenou kůru, která je připravena k pití. Nejlepší způsob, jak si vychutnat
cascaru, je namočit ji v horké nebo studené vodě jako bylinný nálev. Vše, co potřebujete, je
voda, sítko na čaj a váš oblíbený hrnek. Množství cascary, které potřebujete, závisí na tom, jak
silný čaj máte rádi. Obecně ale platí, že kolem 5 g na 100 ml je dobrý začátek. Převařte vodu,
zalejte cascaru a poté louhujte asi 4 minuty. Poté si nápoj vychutnejte!
Jak chutná cascara?
Krása kávy je v její rozmanitosti: každá směs může mít paletu odlišných chutí v závislosti na
metodách pěstování a umístění. Každá chuť kávy je svým způsobem jedinečná, přičemž směsi
vytvářejí celou škálu chutí a vůní. A cascara není jiná.
Je to stále káva, ale chuť se trochu liší – rozdíly v chuti dobrého šálku kávy způsobuje proces
pražení, který čaj cascara úplně vynechává. Chuť kávové třešně je sladká a osvěžující a někteří
lidé přirovnávají samotný čaj k jiným čajům, jako je třeba ibiškový.
Bez plýtvání
Až donedávna byla v celosvětovém měřítku považována za hodnotná pouze kávová zrna.
Zbytek rostliny byl považován za odpad. Pokud se nepoužíval ke kompostování nebo ke krmení
zvířat, úplně se vyhodil. Čaj z cascary však maximálně využívá vedlejší produkt tohoto průmyslu
a přeměňuje odpad na lahodný horký nápoj. Snížení plýtvání potravinami je součástí našeho
neustálého boje za to, abychom udělali něco pro naši planetu, takže každý způsob, jak co
nejlépe využít zdroje, je v našich snahách plusem. Pokud přemýšlíte, co dělat s kávovým
odpadem, co takhle znovu použít kávovou sedlinu na zahradě?
Snížení množství odpadu z kávy není dobré jen pro životní prostředí – pokud farmáři mohou
prodat více rostlin, mohou získat více příjmů. Zpracování kávových třešní vyžaduje podobné
množství práce jako export kávy, ale trh roste a lidé si začínají uvědomovat jejich hodnotu.
Kolik kofeinu cascara obsahuje?
Toto je důležitá otázka, kterou je třeba zvážit u každého nápoje. Čaj cascara není tak
povzbuzující jako káva. Square Mile Coffee Roasters provedli několik testů, aby zjistili, kolik
kofeinu obsahuje čaj Cascara. Výsledky? I ten nejsilnější nálev měl podstatně méně kofeinu než
vařená káva a asi tolik jako hrnek černého čaje.
Takže pokud jste zarytý fanoušek kávy a chcete zkusit omezit kofein, co třeba zkusit cascaru?
Je prodej cascary v Evropě povolen?
Cascara, sušená dužina kávovníku, nebyla konzumována v Evropské unii před 15. 5. 1997, a
proto splňuje definici nové potraviny ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU)
2015/2283 o nových potravinách (dále jen „nařízení EP a R“). Skutečnost, že se v případě
„cascary“ jedná o novou potravinu, byla akceptována všemi členskými státy EU, a proto nebylo
možné ji uvádět jako potravinu na trh EU.
V roce 2020 obdržela Evropská komise notifikace týkající se sušené dužiny bobulí kávovníku
Coffea arabica L. a/nebo Coffea canephora Pierre ex A. Froehner a odvaru z ní jako tradiční
potraviny ze třetích zemí v souladu s čl. 14 nařízení EP a R, a to pro použití jako složka čajů
(včetně nápojů určených k přímé konzumaci) a ochucených nápojů určených pro obecnou
populaci. Žadatelé ve své dokumentaci prokázali, že dužina má historii bezpečného použití jako
potravina v Jemenu, Etiopii a Bolívii.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) dospěl v technických zprávách k závěru, že
údaje o složení a historii navrhovaného použití nevyvolávají obavy ohledně bezpečnosti.
Sušená dužina bobulí kávovníku a odvar z ní byl schválen Evropskou komisí pro uvedení na trh
v Unii jako tradiční potravina ze třetí země prováděcím nařízením Komise (EU) 2022/47 ze dne
- ledna 2022 a zařazen na seznam Unie.
Zdroje: