Následující body Vám zrychlí otevření kavárny, pokud je to Vaše první kavárna a nevíte, kde začít.
- najít lokaci s potenciálem zákazníků
- zvolit styl kavárny
- vybrat vybavení včetně profesionálního kávovaru
- ohlásit úřadům otevření kavárny
- nastavit provozní precesy
Na jakém místě otevřít kavárnu?
První bod Vám asi nemusíme zdůrazňovat, protože ve chvíli čtení tohoto článku už pravděpodobně máte vybrané misto, kde otevřít kavárnu. U vybraného místa se ujistěte, že není přiliš malé. Pokud by bylo velmi malé, musíte koncept posunout směrem na “coffee to go”. To nemusí být vůbec špatný nápad. Úspěšn rozjetý podnik na bázi kávy s sebou, má mnoho pozitiv. Myslete na fakt, že důležitější než množství kolemjdoucích je pro umístění kavárny rozpoložení potenciálních zákazníků v místě Vašeho prodeje kávy. Pokud budete kávu prodávat u dětského hřiště, kde musí maminky trávit čas je to OK. Jestli otevřete kafe stánek v čekárně na výdej objednávek velkého eshopu, taky to má logiku. Špatným příkladem je nástupiště taxiků na letišti. Nikdo nepředpokládá, že by ho chtěl taxikář odvézt s kelímkem v ruce a při výstupu z taxiku každý spěchá, aby se v odletové hale dozvěděl jestli stihne nastoupit nebo kolik má času do odletu. Tady na posledním srovnání můžete vidět, jak moc záleží na rozpoložení potenciální zákazníka vaší kavárny.
Každá kavárna má styl. Ale jaký?
Vzhledem k ostatnímu sortimentu, vzhledem k nábytku, vzhledem k designu kávovaru, ve spojení s cenou nápojů i s výběrem obsluhy. S tím vším musí jít ruku v ruce zvolený styl kavárny. Jiná očekávání mají zákazníci od stánku s kávou na farmářských trzích, jiná od kavárny spojené s nočním barem, jiná od kavárny s dětskou hernou nebo od italského bistra.
Vybavení kavárny
Hlavně se připravte, že to bude dražší než jste čekali. Když k nám přicházejí zákazníci pro profi kávovar a jsou ve fázi přestavby prostoru, nikdy neřeknou, že zařízení kavárny stálo méně než čekali. Naopak. Nejnáročnější překvapení prý provozovatelé nacházejí v rozvodech elektřiny. Před podpisem smlouvy věnujte čas ověření skutečného stavu všech rozvodů. To není náročný úkol.
Možná to bude překvapení, ale středobodem kavárny je kávovar. Proto Vám doporučujeme ho vybrat před ostatním zařízením kavárny. Jeho velikosti a designu se musí zbytek přizpůsobyt. Neradi na naší prodejně slyšíme, že v kavárně zbylo po rekonstrukci už jenom 60 cm na baru.
Jestli pro Vás byly některé informace osvěžující, zavolejte nám a můžete v naší pražírně v praze s námi probrat výběr kávovaru i otevření kavárny.
O papírech a povoleních, která potřebujete pro otevření kavárny vám řekneme příště.