Poradu pro domácí automatické kávovary nemám, tam se řiďte jednoduše návodem. Musím tady jen jako zajímavost zmínit, že čištění profi mašin je podle mně snadnější. Domácí kávovary jsou náchylnější a celkově slabší povahy. Proto potřebují péči doporučenou výrobcem podle mně dodržovat svědomitěji, aby vám vydrželi sloužit. Bohužel se spousta výrobců snaží Vám natlačit svoje čistící tablety za nehorázné peníze. Použít můžete ale i puly caff, který prodáváme a je diametrálně levnější v přepočtu na hmotnost.
Čištění hlavy kávovaru
Alfa a omega údržby profesionálního kávovaru je tzv backflush. Chemie při čištění hlavy kopíruje pohyb kávy kávovarem a čistí stejná místa, kterých se dotýká při přípravě espressa i káva. Většina kávy sice skončí v hrnečku, ale po ukončí extrakce se odvádí přebytečný tlak přes ventil do odpadu. Kdyby tuto funkci kávovar neměl, tak by Vám nahromaděný tlak po ukončené extrakci se sundáním páky explodoval použitý puk s kávou do vzdálenosti dvou metrů v úhlu 180°. Rozhodně byste to schytali.
Protože neodebírají přebytečný tlak a fungují jinak, rozhodně backflushem nečistěte pružinové kávovary. Tím byste zničili těsnění v pístech hlav.
Jak provést backflush?
Použijte slepou páku nebo z té běžné vyndejte misku/filtr a vložte slepé sítko. To je miska/filtr úplně bez otvorů.
Do páky se slepým sítkem dejte čajovou lžičku puly caffu nebo podobné chemie.
Nyní. Každý den na konci směny vložte páku s chemií do hlavy kávovaru a několikrát zmáčkněte výdej kávy na dobu 10 vteřin s 15ti vteřinovou přestávkou.
Pak opláchněte slepou páku vodou a opakujte bez chemie opět třeba čtyřikrát.
Tohle provedete na všech hlavách kávovaru.
Ještě si rozpusťte čajovku chemie v malém hrnku s horkou vodou. Plastovým zahnutým kartáčkem očistěte těsnění, na které doléhá portafilter a vnitřní část hlavy, kam se zamyká páka.
Jak se starat dál o kávovar?
Každý den musíte vyčistit odkapník, na který při přípravě kávy pokládáte hrníček a vyčistit ho. Jednou týdně byste měli z hlavy vyšroubovat sprchy a také je vyčistit. Stejně často bych odšrouboval špičku spařovací trysky a úzkým kartáčem ji protáhl. Profesionální kávovar rozhodně neodvapňujte.