V tomto článku bych rád zaostřil na jednu velmi neortodoxní kombinaci. Jedná se o kombinaci malého množství soli a
kávového nápoje z pákového kávovaru jako např.: espresso, lungo, americano, ristretto. Lze však použít kávu například i
z moka konvičky, french pressu apod.
Tato kombinace okamžitě zaujala moji pozornost. Když vezmu v potaz jak chutná například hořká čokoláda s malinkou
špetkou himalájské soli, tak se nemůžu dočkat co přinese tento experiment.
Pro pochopení tohoto nápadu je nezbytné zaměřit se na sůl, chemickým názvem NaCl (dále v článku pochopíte proč tohle
zmiňuji), jakožto na jednu z pěti základních chutí. Mezi další zástupce této skupina patří také chuť: sladká, kyselá, hořká a
umami. Je velmi diskutabilní jestli se mezi základní chutě řadí například i pálivá chuť a podobné, ale diskuzi nad tímto
tématem přenechám raději odborníkům.
Vraťme se však zpět k slané chuti a tomu jak vlastně funguje. V zásadě je to velice jednoduché, lidský jazyk obsahuje
chuťové receptory, které detekují sodné ionty, tedy Na
+
. Po detekci těchto iontů jednotlivec prožívá slanou chuť jak ji
všichni známe. Ale ne vždy cítíme jen a pouze slanou chuť, většinou můžeme pociťovat slanou chuť v doprovodu s
jinými a tvořit tak velmi zajímavé kombinace. Mezi jednu takovou patří chuť slaná dohromady s hořkou, protože slaná
zapříčiní útlum hořké. Někteří z vás už možná tuší kam tím mířím.
Jelikož je tato kombinace chutí poměrně známá, existují různé studie, které zkoumají společné působení kofeinu, který je
hořký a kuchyňské soli. Avšak káva není hořká pouze kvůli kofeinu. Kdo z vás ochutnal decaf ví, že i ten je trochu hořký.
Takže závěrem je, že si všichni budeme solit kávu ? Ne tak docela. Stěžejními důvody proč lidé pijí kávu je totiž právě ta
hořká chuť v perfektní kombinaci s dalšími, která dráždí naše chuťové pohárky a rozhodně není žádoucí ani jednu z nich
úplně odstranit. Sůl ted v tomto případě zastupuje pouze roli dochucovadla. Něco jako cukr, mléko a smetana, které
pomáhají tvořit širší paletu chutí.
Konečně se dostáváme k samotnému experimentu. Do nápoje o objemu 200 ml jsem přidal 0.1 gramu soli v podobě
solného roztoku. Už při této koncentraci si nešlo nevšimnout slané chuti, která však doslova změkčila přirozenou hořkou
chuť a vytvořila tak velmi zajímavou a atraktivní kombinaci.
Co z toho všeho vyvodit ? Sůl v kávě je velmi dobrý a funkční nápad, ale také je závislý na individuálních preferencích.
Každý člověk vnímá slanou chuť jinak a lze těžko určit hranici kdy je koncentrace soli v kávě akorát a kdy už je káva
přesolená. Všechno je o chuti experimentovat a vytvořit si tak úplně novou dimenzi pití kávy.
Věřím, že jsem Vám tímto článkem nasadil malého brouka do hlavy, a že zvážíte ochutnávku vašeho oblíbeného
kávového nápoje s decentním množstvím soli pro naprosto odlišný zážitek.